My Sweet Kindergarten

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Μαθητευόμενοι αστροναύτες: '' Οι κρατήρες της Σελήνης".

 Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στα παιδιά βλέποντας εικόνες από τη Σελήνη, ήταν οι κρατήρες της. Οπότε, άξιζε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με αυτό το κομμάτι.

Καταρχήν, ας δούμε τι είναι οι κρατήρες και πως σχηματίζονται στην επιφάνεια της Σελήνης.

"Υπάρχουν μερικές βασικές θεωρίες σχετικά με το τι προκαλεί το σχηματισμό κρατήρων στο φεγγάρι. Ένας από αυτούς βασίζεται στην επίδραση των μετεωριτών στη δορυφορική επιφάνεια. Το δεύτερο βασίζεται στο γεγονός ότι μέσα σε αυτό το ουράνιο σώμα, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες παρόμοιες στη φύση με τις ηφαιστειακές εκρήξεις."

Εμείς, σταθήκαμε στην πρώτη περίπτωση, ότι δηλαδή οι κρατήρες σχηματίζονται στη Σελήνη από την πρόσκρουση μετεωριτών στο έδαφός της. Και κάναμε μια δοκιμή, να δημιουργήσουμε κι εμείς τους δικούς μας κρατήρες.

Έτσι, πήραμε μια λεκάνη (Σελήνη), βάλαμε μέσα αλεύρι (το έδαφος της Σελήνης) και με ιδιαίτερη μαεστρία, πετώντας πέτρες ( μετεωρίτες), φτιάξαμε κρατήρες!




Τελειώνοντας αυτή τη διαδικασία, με την οποία διασκεδάσαμε πολύ, κατασκευάσαμε τη Σελήνη από αλεύρι, νερό και ατλακόλλα και με καπάκια δημιουργήσαμε και πάλι κρατήρες. Κάτι που, επίσης, ευχαριστηθήκαμε αφάνταστα.




Και τώρα, ώρα για παιχνίδι με μαθηματικά!

Έφτιαξα κάρτες με το φεγγάρι και τους κρατήρες, από το 1 έως το 10 και για αρχή, τις τοποθετήσαμε στην σωστή σειρά. Πρώτα το φεγγάρι με τον 1 κρατήρα, μετά με τους 2, τους 3 κοκ..


Στη συνέχεια, το κάθε παιδί, διάλεγε δύο από αυτές τις κάρτες και τις ξεχώριζε. Προσπαθούσε να καταλάβει, προς ποια από τις δύο κάρτες, θα είχε ανοιχτό το στόμα του ο κ. Κροκ.
Τον κ. Κροκ , τον γνωρίζουμε από διάφορες δραστηριότητες που κάνουμε, κυρίως στις ρουτίνες μας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι του αρέσει πάντοτε να τρώει τα περισσότερα!



Στη συνέχεια, αποτυπώναμε και στον πίνακα αυτό που βλέπαμε στο πάτωμα.





Ολοκληρώσαμε με ένα φύλλο εργασίας.
Τα προνήπια έπρεπε να κολλήσουν τον κ. Κροκ στην κατάλληλη θέση και τα νήπια να τον σχεδιάσουν.






Επίσης, τα νήπια έφτιαξαν και το παρακάτω φύλλο εργασίας



ένώ τα νήπια, συμπλήρωσαν τους αριθμούς από το 1 έως το 20.






Τις κάρτες καθώς και τα φύλλα εργασίας, μπορείτε να τα βρείτε εδώ: Φεγγάρι-κρατήρες κάρτες 






Δέσποινα 💜

































 



















 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου