My Sweet Kindergarten

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πιγκουινοπειράματα!!!


Σαν επιστήμονες που είμαστε, είναι ανάγκη να κάνουμε και τα πειράματά μας.
Όταν καταγράψαμε τα ερωτήματά μας για τους πιγκουίνους, αναρωτηθήκαμε, γιατί αυτοί, ενώ ζούνε σε ένα τόσο κρύο μέρος και περνούν τόση πολλή ώρα μέσα στο παγωμένο νερό, παρόλα αυτά δεν κρυώνουν.
Από το παραπάνω ερώτημα, προέκυψε κι ένα καινούριο. Γιατί κάνει τόσο κρύο στην Ανταρκτική και γιατί πάντα είναι παγωμένη και καλυμμένη με χιόνια;
Προσπαθήσαμε πρώτα να απαντήσουμε στο δεύτερο ερώτημα.
Πήραμε την υδρόγειο σφαίρα κι έναν φακό. Ο τελευταίος θα έπαιζε το ρόλο του ήλιου. Ο ήλιος ,λοιπόν, στέλνει το φως του, τη ζέστη του, τις ακτίνες του στη γη. Ο Νότιος Πόλος, όμως, βρίσκεται σε τέτοια θέση, στην οποία ο ήλιος δεν μπορεί να φτάσει με τόση ευκολία. Το καταλάβαμε πολύ καλά αυτό με μία αναπαράσταση που κάναμε.
Τα παιδιά, έδειξαν πάρα πού μεγάλο ενδιαφέρον.





Αφού ξεκαθαρίσαμε το ερώτημα αυτό, ήρθε και η ώρα να δούμε, γιατί τελικά οι πιγκουίνοι δεν κρυώνουν στην Ανταρκτική.
Ξεκινήσαμε να κάνουμε το παρακάτω πείραμα, στο οποίο χρησιμοποιήσαμε δύο μπολ με παγωμένο νερό, σακούλες φύλαξης τροφίμων και μαργαρίνη, όπου το παγωμένο νερό θα ήταν η Ανταρκτική και η μαργαρίνη το λίπος που υπάρχει στο σώμα το πιγκουίνων.
Στο ένα μπολ, θα βάζαμε το ένα μας χέρι, έχοντας το απλά σε μία σκέτη σακούλα, ενώ το άλλο μας χέρι, θα έμπαινε στο άλλο παγωμένο μπολ, με τη διαφορά ότι θα βρισκόταν μέσα στη σακούλα μαζί με το λίπος.
Αφού, όμως, είδαμε τα υλικά και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε, κάναμε αρχικά τις προβλέψεις μας, καταγράφοντάς τες σε ένα φύλλο.


Και προχωρήσαμε στο πείραμα...




Τα αποτελέσματα μας ενθουσίασαν! Το ένα μας χέρι, αυτό που ήταν μέσα στη σκέτη σακούλα, κρύωνε, ενώ το άλλο όχι. Εδώ, θα κάνω μία παρένθεση και θα πω ότι, στη σακουλίτσα με το λίπος, χρησιμοποίησα ακόμη μία σακούλα την οποία έβαλα μέσα στην αρχική και λειτούργησε ως μία ''φωλίτσα'' ουσιαστικά, για να μην λερωθεί το χέρι των παιδιών με τη μαργαρίνη.
Καταγράψαμε τα αποτελέσματα.







Στο τέλος, κάναμε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων του πειράματός μας και ζωγραφίσαμε κάποιον άλλον τρόπο με τον οποίο μένουν οι πιγκουίνοι ζεστοί, αλλά κι έναν τρόπο που βοηθάει εμάς τους ανθρώπους να μένουμε ζεστοί.





Στο βιβλίο που είχαμε διαβάσει, ''ένας πιγκουίνος...όχι και τόσο τέλειος'', έλεγε ότι οι πιγκουίνοι, για να μείνουν ζεστοί αγκαλιάζονται και το ίδιο έκαναν και όταν βρήκαν παγωμένο τον ήρωα του βιβλίου, τον Οδυσσέα, για να τον βοηθήσουν να ξαναζεσταθεί.
Τα παιδιά αυτό, το θυμόντουσαν πολύ καλά, οπότε και όλα το ζωγράφισαν!

Τα φύλλα για τα πειράματα, μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

Κι επειδή η σημερινή ημέρα με τους πειραματισμούς, τις προβλέψεις και τις καταγραφές των αποτελεσμάτων, μας άρεσε πάρα πολύ, είπαμε να κάνουμε άλλο ένα πείραμα με το οποίο δημιουργήσαμε μια χιονοθύελλα στην Ανταρκτική.

Αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε νερό, άσπρο χρώμα, αναβράζοντα δισκία και λάδι για μωρά.

Ξεκινήσαμε ρίχνοντας το λάδι μέσα στο βάζο με το νερό.


Στη συνέχεια, ανακατέψαμε καλά λίγο άσπρο χρώμα με νεράκι και το ρίξαμε και αυτό μέσα στο βάζο.




Κι έπειτα, ξεκινήσαμε να ρίχνουμε μέσα στο βάζο, τα αναβράζοντα δισκία. Το περιεχόμενο του βάζου, άρχισε να αφρίζει και μετά από μερικά δευτερόλεπτα, το αποτέλεσμα... μαγικό!!!


Επειδή εδώ, δεν φαίνεται αυτό που δημιουργείται, σας βάζω παρακάτω ένα βίντεο στο οποίο μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα ξεκάθαρα. Στη δική μας χιονοθύελλα πάντως, τα παιδιά μαγεύτηκαν τόσο πολύ, που φανταζόντουσαν μέσα στο βάζο πιγκουίνους να χαμογελούν και να αγκαλιάζονται.




Έπεται και συνέχεια...

Δέσποινα 💜































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου