My Sweet Kindergarten

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Τα ζώα το χειμώνα-Η χειμερία νάρκη με αφορμή ένα βιβλίο.

Αυτές τις μέρες,διαβάσαμε ένα βιβλίο με τίτλο "Τι θα κάνω χωρίς εσένα;"Πρόκειται για δύο ζώα τον αρκούδο Ζαχαρία και την αλεπουδίτσα Ναταλία,οι οποίοι είναι αχώριστοι φίλοι.Ο χειμώνας,όμως,έρχεται στο δάσος και ο Ζαχαρίας θα πρέπει να κοιμηθεί.Πώς θα το αντιμετωπίσει η αλεπουδίτσα Ναταλία και τι θα γίνει στο τέλος; 


Αρχικά,βλέποντας το εξώφυλλο μιλήσαμε λίγο, για το ποιο θα μπορούσε να είναι το θέμα του βιβλίου,ο τίτλος κτλ..και τελικά είδαμε τα στοιχεία της ιστορίας.


Αφού διαβάσαμε το βιβλίο και ακολούθησε συζήτηση,ζωγραφίσαμε και την εικόνα που έμεινε στη μνήμη μας.



Επίσης,χωριστήκαμε σε τρεις ομαδούλες και βάψαμε από μία αρκούδα,που ετοιμαζόταν να μπει στη σπηλιά της και να "πάρει" τον υπνάκο της.Ήταν μία καλή ευκαιρία,να μιλήσουμε και για τη μίξη των χρωμάτων, που φτιάχνουν το καφέ!Γράψαμε και μία προειδοποιητική πινακίδα την οποία βάλαμε έξω από τη σπηλιά.Τώρα όλοι ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν ησυχία..




Έπειτα μιλήσαμε αναλυτικότερα για τη χειμερία νάρκη.Τα παιδιά ήξεραν αρκετά πράγματα,είχαμε άλλωστε αναφερθεί ξανά σε αυτήν, στην αρχή της ενότητας με θέμα το χειμώνα και σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται τα ζώα κατά τη διάρκειά του.
Είχα εκτυπώσει σε Α3 ένα τοπίο,στο οποίο φαίνονται οι φωλιές των ζώων  και τα ζώα που μένουν σε αυτές.Τα παιδιά,προσπαθούσαν να αντιστοιχίσουν τις φωλιές με τα ζώα.



Τα ζώα και το τοπίο τα εκτύπωσα από εδώ: http://www.firstgradegarden.com/2012/01/more-bears.html.
Θελήσαμε,όμως,να μάθουμε περισσότερα ζώα που"κοιμούνται",έτσι εκτύπωσα μικρές εικόνες με ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και με ζώα που δεν πέφτουν.Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη,τα τοποθετούσαμε μέσα στη σπηλιά.




Και την τοποθετήσαμε και αυτήν στο δάσος,δίπλα στη σπηλιά με τις αρκούδες για να κάνουν παρεούλα όλα τα ζωάκια μαζί!Οι εικόνες είναι από εδώ: https://teachingmama.org/hibernation-activities-preschoolers/.

Φυσικά,δεν παραλείψαμε να παίξουμε και ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι,στο οποίο τα παιδιά ήταν τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και έπρεπε κάθε φορά να βρίσκουν τη φωλίτσα τους για να κοιμηθούν σε αυτήν.Είχαμε κάνει φωλιές κάποιες γωνιές της τάξης και τα τραπεζάκια.Έξω από κάθε φωλιά,τοποθετούσα την εικόνα της τροφής που τρώει το κάθε ζώο και ανάλογα με αυτό,την επέλεγαν.Το σύνθημα για να ξεκινήσουν τα ζωάκια να ψάχνουν και να μπούνε μέσα να κοιμηθούν ήταν "ο χειμώνας"του Βιβάλντι.Και το σύνθημα για να ξυπνήσουν και να βγούνε έξω να φάνε την τροφή τους,ήτανε "η άνοιξη",πάλι του Βιβάλντι.

Τα ζώα και οι τροφές τους.

Οι τροφές έξω από τις φωλιές.

Τα ζωάκια που κοιμούνται.Νυχτερίδα.
Σκαντζόχοιρος.

Κυρία Δέσποινα,αν το δείτε,ευχαριστώωωωω!!!!!ξέρετε εσείς!!!😃😉

Αυτά τα λίγα και για τα ζωάκια το χειμώνα!💋💋💋

Δέσποινα 💜

                                                     
                                       


















































2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Το παραμύθι δεν έχω καταφέρει να το εντοπίσω κάπου στο διαδίκτυο. Υπήρχε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Θα το ψάξω και αν το βρω, θα σας το στείλω ηλεκτρονικά!

      Διαγραφή