My Sweet Kindergarten

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Οι Εσκιμώοι στη Βόρειο Αμερική και οι άλλες ήπειροι.



Δεν είχα σκοπό να ασχοληθούμε περαιτέρω με τους Εσκιμώους καθώς μιλούσαμε για τους πόλους της γης,αλλά τα παιδιά, μου έκαναν πάρα πολλές ερωτήσεις για αυτούς και είχαν αρκετές απορίες.Επίσης,είχαν μία εικόνα στο μυαλό τους,ότι η ζωή των Εσκιμώων συνεχίζει να είναι όπως αυτή που βλέπουμε σε παλιές φωτογραφίες.Όμως εγώ,ήθελα να τους εξηγήσω και να ξέρουν,ότι πλέον οι άνθρωποι αυτοί, έχουν εκσυγχρονιστεί. Η ζωή τους έχει αλλάξει.Επιπλέον,ήταν μία καλή ευκαιρία,μιλώντας για τη Βόρειο Αμερική όπου ζούνε,να γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες ηπείρους της γης.
Για αυτό το λόγο,είδαμε διάφορες εικόνες που βρήκα και εκτύπωσα από εδώ: Εσκιμώοι-εποπτικό υλικό και από εδώ: Εσκιμώοι-εποπτικό υλικό.Επίσης,είδαμε αυτά τα βίντεο στο YouTube:



                                        

Φυσικά,αναφέραμε ότι κάποιοι Εσκιμώοι λέγονται και Ινουίτ.
Επίσης,παίξαμε και ένα γλωσσικό παιχνίδι,στο οποίο τα παιδιά έπρεπε να ψαρέψουν ψάρια-φωνούλες,να τα βάλουνε στη σειρά και να φτιάξουνε σχετικές με τους Εσκιμώους λέξεις,τις οποίες είχα γράψει εγώ.


Κάπως έτσι ήτανε το σκηνικό μας..κάθε φορά χωριζόμασταν σε δύο ομάδες.Η κάθε ομάδα διάλεγε τη λέξη που ήθελε.Ένα παιδί ήτανε ό Εσκιμώος ψαράς,ένα παιδί διάβαζε τα γράμματα και του έλεγε με τη σειρά ποιες φωνές έπρεπε να ψαρέψει και ένα άλλο παιδί έπαιρνε τα ψάρια και τα κρεμούσε με τη σειρά στο σχοινάκι ώστε να συνθέσει σωστά τη λέξη.Κάναμε ένα κύκλο,ώστε τα παιδιά να αλλάζουνε ρόλους.




Τις λέξεις και τα ψαράκια μπορείτε να τα βρείτε εδώ:παιχνίδι με ψάρεμα.

Ακόμη,μιλώντας για τους Εσκιμώους,αναφερθήκαμε και στα Inusksuk που έχτιζαν.Στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Ινουίτ, σημαίνει "με τη μορφή ανθρώπου".Για τους αυτόχθονες Ινουίτ,τα ανθρωπόμορφα πέτρινα ορόσημα,είχαν λειτουργική σημασία.Η ασύμμετρη προεκβολή του ενός "μπράτσου"οδηγούσε τους ταξιδιώτες σε καταλύματα,βοσκοτόπια,σε περιοχές κυνηγιού και τόπους λατρείας.

Εμείς είδαμε εικόνες 





αντιστοιχίσαμε τα inuskuk με τις σκιές τους




και προσπαθήσαμε να συνθέσουμε τα δικά μας πέτρινα ορόσημα,χρησιμοποιώντας σφουγγαράκια και γκρι χρώμα.Φυσικά,δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σύνθεσή του,χρησιμοποιώντας το άσπρο και το μαύρο.



Και μερικά έργα μας..





Κάθε ένα διαφορετικό και ξεχωριστό!

Η τελευταία μας αναφορά για τους Εσκιμώους,ήταν ότι κατοικούν στην Αρκτική και ιδιαίτερα στη Βόρειο Αμερική,η οποία είναι μία ήπειρος.Να μία καινούρια λέξη για τα παιδιά:ήπειρος.Είπαμε ότι εκτός από την Αμερική,υπάρχουν και άλλες  ήπειροι.Ποιες είναι;Είχα φτιάξει έναν πολύ απλό χειροποίητο χάρτη σε κάνσον χαρτί με όλες τις ηπείρους(την Αμερική τη χώρισα σε βόρειο και νότιο) και έγραψα επάνω σε κάθε μία το όνομά της.Διάβασα τα ονόματά τους στα παιδιά και τους ρώτησα αν γνωρίζουν κάποια.Είχαν ακούσει για τη Αφρική,φυσικά για την Ανταρκτική,για την οποία μιλήσαμε τις προηγούμενες μέρες και κάτι τους θύμιζε και το όνομα Ευρώπη..Επίσης,έκοψα την κάθε μία ήπειρο ξεχωριστά και τη χρωμάτισα με άλλο χρώμα.Είχα τα ονόματά τους γραμμένα και σε ξεχωριστά καρτελάκια και εκτύπωσα διάφορα παιδιά από διαφορετικές χώρες.


Αφού παρατηρήσαμε λίγο το χάρτη,σε πρώτη φάση,τα παιδιά επέλεγαν ένα καρτελάκι από επάνω και προσπαθούσαν να το αντιστοιχίσουν με τη σωστή ήπειρο.Στη συνέχεια,έψαχναν να τοποθετήσουν το κομμάτι που ταίριαζε.Τελικά,έβαζαν το καρτελάκι επάνω στο σωστό κομμάτι της ηπείρου.




Αφού ολοκληρώσαμε το χάρτη,τοποθετήσαμε σιγά σιγά και τα διάφορα παιδάκια



Και το τελευταίο μας βήμα μετά την ολοκλήρωση του χάρτη,ήταν να ταξιδέψουμε στις ηπείρους της γης.Χρειαστήκαμε ένα αεροπλάνο και ένα αυτοκίνητο.


Εγώ έλεγα στα παιδιά σε ποια ήπειρο θέλω να ταξιδέψουν και εκείνα το έκαναν.Για ηπείρους που συνόρευαν μεταξύ τους με ξηρά,αν ήθελαν, χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο.



Εγώ τις εκτύπωσα σε ασπρόμαυρες Α3 εικόνες και μετά σχεδίασα με αυτές το χάρτη.
Τα παιδάκια μπορείτε να τα βρείτε εδώ:https://fromabcstoacts.com/children-of-the-world-printable-matching-game/

Δέσποινα 💜






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου