My Sweet Kindergarten

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Χειμωνιάτικα παιχνίδια #1

Μιλώντας για το χιόνι,τις χιονονιφάδες και τους χιονάνθρωπους,είπαμε να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και να παίξουμε παιχνίδια σχετικά με αυτά.

Παιχνίδι Νο 1:Σύνθετες λέξεις με το χιόνι.

Φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη χιόνι και διευρύνουμε το λεξιλόγιο των παιδιών.Αφού είδαμε τις εικόνες και καταλάβαμε τι απεικονίζει η κάθε μία, στη συνέχεια,κάθε παιδί,διάλεγε μία από αυτές,την τοποθετούσε μαζί με τη λέξη χιόνι και προσπαθούσε να ονομάσει τη σύνθετη λέξη.Έπειτα,έβρισκε την καρτέλα που ήταν αυτή γραμμένη.





Παιχνίδι Νο 2:Αντιστοίχισε τις μεγάλες με τις μικρές φωνές.

Τα παιδιά είχαν μπροστά τους δύο πλαστικοποιημένες εικόνες,στις οποίες έπρεπε να αντιστοιχίσουν τις μεγάλες με τις μικρές φωνές.Αυτές ήταν γραμμένες σε χιονόμπαλες,επάνω στις οποίες έπρεπε να τοποθετήσουν άλλες χιονόμπαλες με τα αντίστοιχα πεζά γράμματα.




Παιχνίδι Νο 3:Βρίσκω τα ζευγάρια από τα γάντια.

Το τρίτο μας παιχνίδι,είχε σχέση με τους αριθμούς.Σχεδίασα και έκοψα χάρτινα ζευγάρια γάντια,στα οποία κόλλησα νούμερα και τον αντίστοιχο αριθμό χιονονιφάδων. Αρχικά,τοποθέτησα διάσπαρτα τα γάντια με τις χιονονιφάδες και μοίρασα στα παιδιά τα γάντια με τους αριθμούς.Αυτά, έπρεπε να βρούνε το σωστό αριθμό χιονονιφάδων, ανάλογα με το νούμερο που κρατούσαν στα χέρια τους.Αν είχαν,για παράδειγμα τον αριθμό 5,έπρεπε να πάρουν το γάντι το οποίο είχε επάνω του 5 χιονονιφάδες. Ένωναν τα ζευγάρια με ένα μανταλάκι.Έπειτα,αντάλλασσαν τους αριθμούς τους.Η ίδια διαδικασία,έγινε και αντίστροφα.Δηλαδή,είχαμε διάσπαρτους τους αριθμούς και τους επιλέγαμε ανάλογα με τις χιονονιφάδες που είχε το κάθε γάντι.




Γάντια με αριθμούς και χιονονιφάδες μπορείτε να βρείτε και

Παιχνίδι Νο 4:Βρίσκω τη διαφορετική χιονονιφάδα.

Ένα άλλο παιχνίδι που παίξαμε και άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά,ήταν αυτό.Τα παιδιά είχαν μπροστά τους διάφορες καρτέλες.Η κάθε καρτέλα είχε επάνω της 4 χιονονιφάδες,από τις οποίες η μία ήταν διαφορετική.Τα παιδιά έπρεπε να βρούνε ποια ήταν και να τη σκεπάσουν με ένα τουβλάκι.Χρησιμοποιούσαν και έναν μεγεθυντικό φακό για να μπορούν να παρατηρούν ευκολότερα τις νιφάδες😉.




Τις καρτέλες με τις χιονονιφάδες,τις βρίσκετε εδώ:https://www.prekinders.com/snowflake-matching-cards/

Παιχνίδι Νο 5:Σκέπασε τη χιονονιφάδα.

Μπορώ να πω ότι αυτό ήταν το παιχνίδι με το οποίο διασκέδασαν περισσότερο τα παιδιά!Κάθε φορά,τοποθετούσα διάσπαρτες μερικές χιονονιφάδες οι οποίες είχαν γραμμένες επάνω τους φωνές.Έλεγα σε κάθε παιδί,ποια φωνή θέλω να σκεπάσει.Ο καθένας και διαφορετική.Τα παιδιά κρατούσαν στα χέρια τους πλαστικά ποτήρια και με το σύνθημά μου σκέπαζαν συγχρόνως τη φωνή που τους είχα πει.Στη συνέχεια,αποκαλύπταμε τη χιονονιφάδα και βλέπαμε αν ήταν η σωστή.Έπειτα,τους ζητούσα να μου πούνε μία λέξη που ξεκινάει με τη φωνή που σκέπασαν.Επίσης,μια ωραία ιδέα είναι,να λέει η νηπιαγωγός μία λέξη και τα παιδιά να σκεπάζουν τη φωνή με την οποία αυτή αρχίζει.


Εάν θέλετε τις χιονονιφάδες,μπορείτε να τις εκτυπώσετε από εδώ:http://preschoolpowolpackets.blogspot.gr/2017/01/snowflake-swat-letter-learning-free.html

Εκτός από τα παραπάνω παιχνίδια,φτιάξαμε και αυτό το όμορφο καδράκι με το χιονάνθρωπο.




Και ολοκληρώσαμε την έρευνά μας με το ερώτημα αν σου αρέσει ή όχι το χιόνι.Φτιάξαμε το γράφημά,το οποίο αναπαραστήσαμε με τουβλάκια.




Τα παιχνίδια,προσπάθησα να τα παίζουμε κάθε φορά,με μικρές ομάδες παιδιών.Συνεχίζεται με τα χειμωνιάτικα παιχνίδια #2...

Δέσποινα 💜

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου