My Sweet Kindergarten

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Βασιλόπιτες και κλάσματα.Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε σωστά!

Καινούρια χρονιά χωρίς βασιλόπιτα γίνεται;δεν γίνεται!Διαβάσαμε την ιστορία της βασιλόπιτας με τον Μέγα Βασίλειο,στον οποίο είχαμε αναφερθεί καθώς ασχολούμασταν με τα Χριστούγεννα και κόψαμε και εμείς τη δική μας,αφού πρώτα συμφωνήσαμε ότι η μοιρασιά θα είναι δίκαιη.Τόσα κομμάτια όσοι είμαστε όλοι και όλα τους να είναι ίδια.Το πετύχαμε..στο περίπου..δεν πειράζει, η προσπάθεια μετράει!

Ήθελα να δώσω λίγη παραπάνω έμφαση, στο πώς χωρίζουμε σωστά πρώτα στα δύο κομμάτια και έπειτα στα τέσσερα.Γι'αυτό, χωρίσαμε λίγο πρώτα στο χαρτί τον κύκλο.Εδώ μας βλέπετε σε προσπάθειες να βάλουμε στη μέση τη γραμμούλα, ώστε να είναι δίκαιη η μοιρασιά, όπως συμφωνήσαμε στην αρχή.

Και τώρα,ώρα για παιχνίδι!Καθίσαμε σε κύκλο και ένα παιδί μοίραζε τα κομμάτια της βασιλόπιτας στους υπόλοιπους.Από ένα στον καθένα. Κανείς δεν έπρεπε να ακουμπήσει το κομμάτι του, μέχρι να δώσει το σύνθημα με το ντέφι, το ίδιο το παιδί που μοίρασε και τα κομμάτια.Μόλις ακουγόταν μία φορά το ντέφι, όλοι συγχρόνως γυρνούσαν τα κομμάτια τους και βλέπαμε ποιος έτυχε το φλουρί (είχα κολλήσει ένα χάρτινο κάτω από ένα κομμάτι).Το παιδί που τύχαινε το φλουρί,σηκωνόταν όρθιο και έλεγε μία ευχή για τον καινούριο χρόνο.Για παράδειγμα:τον καινούριο χρόνο,εύχομαι να υπάρχει αγάπη.Και έπειτα ήταν αυτός που μοίραζε τα κομμάτια και έδινε το σύνθημα και ούτω καθεξής.
Εδώ βλέπετε στιγμές από το παιχνίδι μας!



Και το παιχνίδι συνεχίζεται με πλαστελίνες!Χωριστήκαμε πρώτα σε ζευγάρια.Αφού έπλασε ο καθένας τη δική του βασιλόπιτα,ρώτησα σε πόσα κομμάτια έπρεπε να κοπεί για να τη μοιραστεί το κάθε ζευγάρι.Η απάντηση ήταν σε δύο κι έτσι η βασιλόπιτα κόπηκε σε δύο κομμάτια και το κάθε ζευγάρι τη μοιράστηκε.




Έπειτα ενωθήκαμε σε ομάδες των τέσσερις και ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά όμως τώρα, ότι έπρεπε να μοιραστούμε τη βασιλόπιτα τέσσερα παιδιά και όχι δύο,οπότε κόψαμε τη βασιλόπιτα σε τέσσερα κομμάτια.Και ο καθένας τα μοιράστηκε με την ομάδα του.



Όλο αυτό,είπαμε να το περάσουμε και στο χαρτί και να δούμε πώς γράφεται το μοίρασμα των κομματιών..έτσι,χωρίσαμε βασιλόπιτα στα δύο,και στα τέσσερα 



και από κάτω γράψαμε πόσα κομμάτια κόψαμε και με ποιους τα μοιραστήκαμε.Κλάσματα για πρώτη φορά!Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.


Και για να χαλαρώσουμε λίγο,τι άλλο;ζωγραφική!Αφού περιέγραψε ο καθένας πώς ήταν η βασιλόπιτα που έκοψαν την πρωτοχρονιά και αφού είδαμε πολλές πολλές βασιλόπιτες στο διαδίκτυο,βάλαμε τη φαντασία μας και διακοσμήσαμε και εμείς μία.


Το φύλλο με τη βασιλόπιτα το πήρα από εδώ: http://www.popi-it.gr/giortes/xristougenna/vasilopita/

Και συνεχίζουμε...

Δέσποινα💜






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου