My Sweet Kindergarten

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Τα ζώα το χειμώνα-Το γάντι.


Το γάντι, είναι ένα παραδοσιακό,ουκρανικό παραμύθι,με υπέροχη εικονογράφηση,το οποίο έχει γνωρίσει πολλές και διάφορες διασκευές.Μέσα από την απλότητα της γραφής του,μπορεί να διδάξει στα παιδιά ένα σωρό πράγματα!από την αποδοχή στη διαφορετικότητα,την καλοσύνη και την ανεκτικότητα μας απέναντι στους άλλους, μέχρι τα τακτικά αριθμητικά,τη διάταξη από το μικρότερο στο μεγαλύτερο,αλλά και τη συμπεριφορά των ζώων το χειμώνα.
Εμείς, ξεκινήσαμε βλέποντας και διαβάζοντας το παραμύθι,αλλά και παρακολουθώντας το στο YouTube ακούγοντας τους ήχους των ζώων.Υπάρχει και μία παρουσίαση του βιβλίου εδώ: Το γάντι.
Τα βιντεάκια με το παραμύθι: 

Φυσικά,ακολούθησε η δραματοποίηση της ιστορίας.
Τα ζωάκια μπαίνουν ένα ένα με τη σειρά στο γάντι.

Μερικά ζώα μέσα στο γάντι.

Τα ζώα αρχίζουν να γίνονται περισσότερα και να στριμώχνονται.

Ο κύριος με το σκύλο του επιστρέφουν.
Και η δραματοποίηση συνεχίστηκε..Μετά κάναμε διάφορες γλωσσικές και μαθηματικές δραστηριότητες,βρήκαμε τις αρχικές φωνές από τα ονόματα των ζώων,κάναμε ταύτιση λέξεων,βάλαμε στη σειρά τα ζώα,όπως μπήκαν στο γάντι, τα ονομάσαμε αριθμητικά.




Ακόμη,κάναμε μετρήσεις με μη συμβατικές μονάδες μέτρησης,στην περίπτωσή μας,γάντια.


Και ζωγραφίσαμε το ζώο που φανταστήκαμε ότι χωράει μέσα στο δικό μας γάντι.Βρήκαμε τη σωστή καρτέλα και αντιγράψαμε το όνομα του ζώου που ζωγραφίσαμε.



Και επειδή κάναμε και αναφορά στη φωνή Γ,γ όπως γάντι,φτιάξαμε και γάντια για να το θυμόμαστε.



Τέλος,παίξαμε και ένα παιχνίδι πρόσθεσης με γάντια,το οποίο χωρίζεται σε γάντια που απεικονίζουν την πράξη και γάντια που απεικονίζουν το αποτέλεσμά της.Για να υπάρχει νόημα για τα παιδιά της τάξης μου,πρόσθεσα στο παιχνίδι 20 χιονονιφάδες,από τις οποίες οι 10 είναι άσπρες και οι 10 γαλάζιες.Επίσης,πρόσθεσα και 2 καρτέλες που είναι χωρισμένες σε 10 κουτάκια.


Κάθε φορά,ένα παιδί,επιλέγει ένα γάντι με την πράξη και ξεκινάει να τοποθετεί τις χιονονιφάδες στα κουτάκια,διαφορετικό χρώμα για κάθε αριθμό της πράξης.



Έπειτα ρωτάω,πόσο κάνει και το παιδί μετράει όλες τις νιφάδες μαζί.Βρίσκει το σωστό γάντι με το αποτέλεσμα της πράξης και το ενώνει με την πράξη χρησιμοποιώντας ένα μανταλάκι.

 



Τα γάντια τα εκτύπωσα από εδώ:https://www.teacherspayteachers.com/Product/Addition-Mitten-Match-FREEBIE-2234769 και τις καρτέλες με τα κουτάκια από εδώ:https://www.kidsparkz.com/winter.html

Καλή συνέχεια...

Δέσποινα 💜







                                   


                                         
                                             





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου