My Sweet Kindergarten

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Τα Χριστούγεννα.


Πριν από όλα και πέρα από όλα,πέρα από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα,τα λαμπάκια,τα στολίδια,τους ψεύτικους άγιους Βασίληδες,με ενδιαφέρει να μάθουν τα παιδιά το αληθινό νόημα αυτής της γιορτής,που ονομάζουμε Χριστούγεννα,το οποίο βρίσκεται μέσα στην ίδια τη λέξη Χριστού γέννα!Η γέννηση του Χριστού είναι αυτό που πρέπει να μας μείνει μέσα σε όλη αυτή την παράνοια και τον καταναλωτισμό των γιορτών.
Διαβάσαμε, λοιπόν την ιστορία της Γέννησης,συζητήσαμε πολύ για αυτήν,τη δραματοποιήσαμε,τη ζωγραφίσαμε και στο τέλος,φτιάξαμε μία φάτνη,στην οποία προσάρμοσα δύο βιβλιαράκια,ένα με τις εικόνες της ιστορίας της Γέννησης και ένα με την εξιστόρηση αυτής.Δυστυχώς,για κάποιον λόγο,έχασα τις φωτογραφίες που είχα βγάλει,έχω μόνο δυο τρεις,αλλά βρήκα στο διαδίκτυο κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανα,οπότε μπορείτε να δείτε περίπου πώς βγήκε η κατασκευή της φάτνης μας με τα βιβλιαράκια.




Αφού κόψαμε και κολλήσαμε την εικόνα του στάβλου σε καφέ κάνσον χαρτόνι,την είχα εκτυπώσει σε χαρτί Α3,για να έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος και να μην είναι πολύ μικρή,τα παιδιά ζωγράφισαν μέσα τον Ιωσήφ,τη Μαρία και τον Ιησού στη φάτνη,όπως αυτά ήθελαν.Έπειτα,περάσαμε ένα καφέ φόντο σε όλη τη φάτνη με κηρομπογιά,για να φαίνεται ξύλινος ο στάβλος.Τα παιδιά τρελαίνονται να βάζουν φόντο σε οτιδήποτε κάνουμε και έχει σχέση με τη ζωγραφική.
Στη συνέχεια χρωμάτισαν τις εικόνες από το βιβλιαράκι που τους είχα ετοιμάσει και τις τοποθέτησα στις πόρτες του στάβλου.Το αποτέλεσμα ήταν κάπως έτσι.


Στη μία πόρτα το βιβλιαράκι με τις εικόνες και στην άλλη πόρτα το βιβλιαράκι με την εξιστόρηση της ιστορίας.Οπότε,όταν τα παιδιά γυρνούσαν τη σελίδα και έβλεπαν μία εικόνα,διάβαζαν από τη άλλη και τα αντίστοιχα λόγια.

Την εικόνα του στάβλου, για το χρωμάτισμα τη βρίσκετε και την εκτυπώνετε από εδώ: Στάβλος.

Τις εικόνες για το βιβλιαράκι,τις βρήκα και τις εκτύπωσα και πάλι σε Α3 και στη συνέχεια τις έκοψα γύρω γύρω και τις σύρραψα,ώστε να γίνουν βιβλιαράκι.Μπορείτε να τις δείτε εδώ,νομίζω ότι επάνω γράφει και τον ιστότοπο από όπου τις βρήκα.


Τέλος,τα λόγια του βιβλίου,τα βρήκα και τα προσάρμοσα όπως εγώ ήθελα.Επίσης, έκανα και εδώ το ίδιο,δηλαδή τα έκοψα γύρω γύρω και τα σύρραψα ώστε να γίνουν βιβλιαράκι.Ελπίζω να μπορείτε να τα εκτυπώσετε από τις παρακάτω εικόνες.Η δική μου εκτύπωση έγινε και πάλι σε Α3.




Ακόμη,με τα παιδιά,κάναμε και ένα στολιδάκι με τη Γέννηση και είναι το παρακάτω


Χρωματίσαμε,βάλαμε καφέ φόντο,κολλήσαμε τα ξυλάκια,το άστρο και φυσικά τελειώσαμε με γκλίτερ!Έτοιμο το στολίδι μας!Η εικόνα για χρωμάτισμα,την οποία εκτύπωσα σε σκληρό χαρτονάκι Α4.



Κι επειδή τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με τη ρομποτική και είμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα,προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τη λέξη Χριστούγεννα,τοποθετώντας τις κάρτες με τα βέλη στις σωστές θέσεις και στη σωστή σειρά των γραμμάτων.


Οδηγήσαμε τον Ιωσήφ και τη Μαρία στη Βηθλεέμ,φτιάχνοντας διαδρομές με τα βέλη μας,



αλλά και οδηγήσαμε και τους τρεις μάγους προς τον στάβλο,αφού όμως πρώτα κάναμε διάφορα σενάρια διαδρομών,καθώς έπρεπε να πάρουν και τα δώρα τους.



Εάν γνωρίζετε από ρομποτική,θα παρατηρήσατε ότι τα παιδιά εδώ,δεν καθοδηγούν ακόμη το ρομπότ.Αυτό συμβαίνει επίτηδες,καθώς,θέλω πρώτα,πριν τους παρουσιάσω το ρομποτάκι,να έχουν αντιληφθεί πλήρως πώς αυτό δουλεύει και κινείται.Ότι δηλαδή,προχωράει τετράγωνο-τετράγωνο.κάνει μικρές παύσεις αλλά και ότι στρίβει στατικά στο ίδιο τετράγωνο όπου προηγουμένως είχε προχωρήσει ευθεία.Στην παρούσα φάση,βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο τα παιδιά,φτιάχνουν σενάρια διαδρομών με κάρτες στις οποίες απεικονίζονται βέλη και βοηθιούνται από αυτά έτσι ώστε να καταφέρουν να οδηγήσουν στον προορισμό τους διάφορες κούκλες,ανάλογα με την περίπτωση.Πριν από αυτό όμως,τα παιδιά,οδηγούσαν βιωματικά τα ίδια,είτε μέσα από οδηγίες δικές μου ή των συμμαθητών τους είτε αργότερα από τις κάρτες με τα βέλη,στο τέλος του προορισμού.


Δέσποινα 💜


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου