My Sweet Kindergarten

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Η χώρα μου(συνέχεια...)

 Πώς να χωρέσεις ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε λίγες μέρες στο νηπιαγωγείο;

Την απάντηση μου την έδωσε και πάλι, ο αγαπημένος μου ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. <<Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα>>, είπε, <<θα σου μείνουν ένα καράβι, μια ελιά και ένα αμπέλι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.>>Οπότε, σκέφτηκα να προσεγγίσουμε την Ελλάδα μέσα από αυτά τα λόγια. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα μια πολύ όμορφη ιδέα στα http://pro-sxolika.blogspot.com/2013/10/blog-post_20.html και θέλησα να την υλοποιήσουμε κι εμείς. Το τελικό μας αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω. Το καράβι, η ελιά και το αμπέλι.


Αφού έδειξα στα παιδιά μια εικόνα του Οδυσσέα Ελύτη συζητήσαμε για αυτόν και για το επάγγελμά του. Γιατί αναφέρουμε, όμως, τώρα που συζητάμε για τη χώρα μας αυτόν τον ποιητή;
Εξήγησα στα νήπια, ότι ο Ελύτης είχε ιδιαίτερη αγάπη στη χώρα του. Λάτρευε τον ήλιο της, την απέραντη θάλασσά της, τα νησιά και τα εκκλησάκια της. Στα ποιήματά του, μιλάει συχνά για αυτήν...
Έτσι, συνεχίσαμε και χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα έκοψε το καράβι και τα φινιστρίνια καθώς και τα φύλλα της ελιάς.


Η άλλη ομάδα, έφτιαξε τα κλήματα και τις ελίτσες


και η τρίτη ομάδα έφτιαξε τα φύλλα από τα κλήματα και τα τσαμπιά των σταφυλιών.

Οι τρεις ομάδες ενώθηκαν για να συνθέσουν την Ελλάδα.


Ολοκληρώνοντας με την Ελλάδα του Ελύτη, έδειξα στα παιδιά και μία πινακίδα με τη λέξη Ελλάδα και τους ζήτησα να παρατηρήσουν τις εικόνες που υπήρχαν επάνω στα γράμματα. Τι δείχνουν αυτές οι εικόνες για τη χώρα μας; Μήπως κάποιες από αυτές, τις είδαμε και στην Ελλάδα του Ελύτη; Την πινακίδα συνόδευαν και οι παρακάτω καρτέλες τις οποίες αντιστοιχίσαμε με τις εικονίτσες της πινακίδας.


Την πινακίδα και τις εικόνες μπορείτε να τις βρείτε εδώ: http://pro-sxolika.blogspot.com/search/label/%CE%97%20%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%20%CE%BC%CE%BF%CF%85.

Τέλος, έφτιαξαν και τα παιδιά μια πινακίδα με τη λέξη Ελλάδα, βάζοντας στη σειρά τα φωνήματα και κολλώντας από την πίσω πλευρά της πινακίδας χαρτί γκοφρέ σε μοτίβο άσπρο μπλε για να τη στολίσουν.




Δέσποινα 💜







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου