My Sweet Kindergarten

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

25ης Μαρτίου συνέχεια...Το Κρυφό Σχολειό.

Κάθε χρόνο,μιλώντας για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση,το Κρυφό Σχολειό γοητεύει τα παιδιά και κλέβει τις εντυπώσεις.
Διαχρονική αξία για επεξεργασία και παρατήρηση,ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη,με τον ομώνυμο τίτλο "Το Κρυφό Σχολειό".


Συζητήσαμε τα προφανή σημεία,ο παπάς-δάσκαλος,το παλικάρι που τους προστατεύει,το λιγοστό φως,η προσοχή με την οποία τα παιδιά κοιτάζουν τον ιερέα κτλ.,αλλά θέλοντας να προχωρήσουμε πιο βαθιά,πήγαμε λίγο πίσω,στο σημείο όπου αυτά δεν έχουν μπει ακόμη στο Κρυφό Σχολειό,αλλά βρίσκονται στο δρόμο για αυτό.Τι νιώθουν;ποια είναι τα συναισθήματά τους;Τριγύρω πυκνό σκοτάδι,ο κίνδυνος των Τούρκων υπάρχει παντού..
Αρχικά κατέγραψα τις απαντήσεις των παιδιών σε αυτήν την ερώτηση,με μαύρο χρώμα.Έπειτα,με κόκκινο χρώμα,τις απαντήσεις των παιδιών στην ερώτηση:πώς ένιωσαν αφού έφτασαν.Εδώ συμφωνήσαμε ότι τα παιδιά,θα είχαν τα αντίθετα συναισθήματα από αυτά που είχαν στην πρώτη ερώτηση.Οπότε προσπαθούσαμε να βρούμε και τις αντίθετες λέξεις.


Τα παιδιά,απαντούσαν χρησιμοποιώντας ολόκληρες φράσεις,για παράδειγμα:φοβόντουσαν,γιατί ήτανε σκοτεινά ή η καρδιά τους χτυπούσε γρήγορα,γιατί σκεφτόντουσαν μήπως τους δούνε οι Τούρκοι,οπότε εγώ μετά τους προέτρεπα να βρούνε μία λέξη για να περιγράψουν αυτό που λένε..επίπονη δουλειά,αλλά πολύ ωφέλιμη!

Ακόμη,κάναμε και μία μικρή δραματοποίηση.Για τον λόγο αυτό,σκεφτήκαμε να φτιάξουμε φαναράκια,τα οποία και χρησιμοποιήσαμε σε αυτήν.
Σβήσαμε τα φώτα της τάξης μας,για να μπούμε στο πετσί του ρόλου,μας βοήθησε πολύ και το γεγονός ότι η μέρα καθότι βροχερή,ήταν και σκοτεινή και περπατώντας στις μύτες των ποδιών μας,πολύ πολύ προσεκτικά,σιγοτραγουδώντας το "Φεγγαράκι μου λαμπρό",πηγαίναμε στο Κρυφό Σχολειό.Κάθε φορά που ακούγαμε κάποιον θόρυβο μέσα στην ησυχία της νύχτας,τον θόρυβο τον έκανα εγώ,κρυβόμασταν γρήγορα.Μόλις ο θόρυβος σταματούσε,συνεχίζαμε να περπατάμε.

Εδώ ετοιμάζουμε τα φαναράκια μας...


Τους βάλαμε και λίγο χρώμα και έτοιμα


Και εδώ επί τω έργω..ακούσαμε ένα θόρυβο και κρυβόμαστε


Εννοείται ότι δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε το γνωστό και μη εξαιρετέο καδράκι!


Το πατρόν για το φαναράκι και οι οδηγίες για να το φτιάξετε,είναι εδώ:https://www.giftofcuriosity.com/chinese-lantern-craft/.Γίνεται πανεύκολα,με τη συμμετοχή των παιδιών.

Για το καδράκι,υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις στο διαδίκτυο.Μερικές από αυτές:
http://www.kinderella.gr/fengaraki-mou-lampro-fenge-mou-na-perpato-kataskevi-25is-martiou/#more-1342
http://vakatsarou.blogspot.gr/2015/03/blog-post_20.html?spref=fb
http://fountoukakia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_17.html?spref=pi
https://edonipiagogeio.blogspot.gr/2012/03/blog-post_190.html

http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/2014/03/blog-post_23.html
http://www.kidsactivities.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7/a25%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%85/%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C/




Πίντερεστ





Δέσποινα 💜












                                               

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου