My Sweet Kindergarten

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Η χώρα μου και ο χώρος που ζω...


Πάντοτε, πριν ξεκινήσω να μιλάω με τα παιδιά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940,θέλω να προσεγγίζουμε την έννοια της χώρας.Την έννοια του πού ανήκουμε και πού ζούμε.Είναι λίγο δύσκολο για τα νήπια να το καταλάβουνε αυτό,είναι,όμως, ωραίο να τους δίνουμε την ευκαιρία να εξασκούν και να δουλεύουνε την αντίληψή τους 😊.
Φέτος,χρησιμοποίησα αυτά τα κουτιά που τα είχα φτιάξει πριν αρκετά χρόνια.


Το πρώτο αντιπροσωπεύει τον πλανήτη,το δεύτερο τη χώρα μας,το τρίτο τον νομό μας,το τέταρτο την πόλη ή το χωριό μας και το τελευταίο και μικρότερο το σπίτι μας.Εννοείται,ότι πριν τα εμφανίσω στα παιδιά,είδαμε την υδρόγειο σφαίρα,τις ηπείρους και τις χώρες,όπως είδαμε κ χάρτες,τόσο τον παγκόσμιο όσο και της Ελλάδας.Για κάποιο λόγο αρέσουν πάρα πολύ οι χάρτες στα παιδιά!
Έπειτα είδαμε τα κουτιά.Παρατηρείτε ότι στο καπάκι του κάθε κουτιού,έχω εκτυπώσει και έχω κολλήσει αντίστοιχα αυτό που αντιπροσωπεύει το κάθε ένα από αυτά.
Με τα παιδιά,λοιπόν, τα βάλαμε στη σειρά,από το μεγαλύτερο στο μικρότερο κι έπειτα τους ζήτησα να μου πούνε τι πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει το κάθε κουτί και τοποθετήσαμε μπροστά τα καπάκια τους.Επίσης,κάναμε και το αντίθετο.Άφησα μπροστά τα καπάκια και τα παιδιά έπρεπε να βρουν και να ονομάσουν το κουτί στο οποίο ανήκει το κάθε καπάκι.


Τέλος,βάλαμε το ένα κουτί μέσα στο άλλο.


Ολοκληρώσαμε με την παρακάτω κατασκευή.


Τα παιδιά έκοψαν τέσσερις κύκλους με διαφορετικά μεγέθη και χρώματα.Ο κάθε ένας αντιπροσωπεύει την ήπειρο που ανήκουμε,τη χώρα μας,την πόλη ή το χωριό μας και τέλος το σπίτι μας.Ο πρώτος και μεγαλύτερος κύκλος που είναι ο πλανήτης μας,είναι φτιαγμένος από μεγάλο χάρτινο πιάτο.Ένωσα τους κύκλους των παιδιών με διπλόκαρφο .Σε κάθε κύκλο είναι κολλημένη και η αντίστοιχη εικόνα.Να πω ότι στον πρώτο κύκλο,τα παιδιά ζωγράφισαν τον πλανήτη όπως μπορούσαν.






Φυσικά,στα κουτιά,μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε τον νομό,αλλά να βάλετε αυτήν τη σειρά που έβαλα στην κατασκευή.Εγώ επίτηδες το άφησα έτσι,για να γνωρίσουμε και τον νομό μας.


Δέσποινα  💜
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου