My Sweet Kindergarten

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Στο ολοήμερο...

Κάθε φορά,όταν αναλαμβάνω το τμήμα του ολοήμερου,σπάω το κεφάλι μου να βρω τρόπους,έτσι ώστε να μην βαριούνται τα παιδιά αλλά και να αγαπήσουν την ώρα του φαγητού και της ξεκούρασης.Επίσης,προσπαθώ με κάθε μέσον,να αξιοποιήσω όσο περισσότερο μπορώ, τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά το ολοήμερο.Από την επιπλέον δραστηριότητα που θα κάνουν μέχρι την αυτοεξυπηρέτηση και την αυτονομία.Την μύηση στην υγιεινή διατροφή και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς.Την αγάπη και τη φροντίδα για τον εαυτό μας αλλά και τη βοήθειά και τη διακονία μας προς τους άλλους.Και θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω μέχρι αύριο...
Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.Από αυτά που μας είναι άκρως απαραίτητα.Οι κανόνες!
Φέτος,θέλησα οι κανόνες μας να είναι μαγειρικά πιάτα,που τα κρατάνε μάγειρες.







Το ποιηματάκι με τον Καλό τον Μάγειρα μην με ρωτάτε που το βρήκα,κάπου ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα στο διαδίκτυο που ούτε καν τα συγκράτησα.Το πατρόν του μάγειρα με τους κανόνες το έφτιαξα μόνη μου  εκείνη τη στιγμή,είναι πολύ εύκολο.Οι καρτελίτσες με τους κανόνες είναι από εδώ: http://ideesgiadaskalous.blogspot.com/2014/01/emeis-sto-oloimero-exoume-kalous-tropous.html.
Αφού ο καθένας έκοψε και συναρμολόγησε τον μάγειρά του και αφού είδαμε και αναλύσαμε τους κανόνες,τα παιδιά διάλεξαν ποιον κανόνα θέλουν στο πιάτο τους,με την υπόσχεση ότι θα τον τηρούν απόλυτα!

Και από τους χάρτινους μάγειρες,πάμε στους ανθρώπινους.Σε μικρά χεράκια που φοράνε σκούφους και ποδιές στον εαυτό τους και σερβίρουν τους συμμαθητές του.Οι ποδιές και τα σκουφιά από γνωστό σουηδικό κατάστημα,αλλά αν θέλετε,μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας σκούφους και να χρησιμοποιήσετε ποδιές από το σπίτι σας.Εγώ έχω προϊσταμένη που δεν μου χαλάει χατίρι σε τίποτα!ότι θέλω τσουπ! έφτασε!

Παρακάτω βλέπετε τις ομάδες που έχω χωρίσει τα παιδιά,έτσι ώστε να γίνονται μάγειρες.Κάθε μέρα αντιστοιχεί και σε μία ομάδα.Οι φετινές ονομασίες των ομάδων και γενικά η ιδέα όλου του κόνσεπτ στο φαγητό,προέρχεται από φιγούρες που υπήρχαν σε γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.Έτσι,λοιπόν,τη Δευτέρα είναι η ομάδα της πιπεριάς,την Τρίτη η ομάδα του ψαριού κτλ..




Και φτάνει η ώρα του φαγητού...Πάντοτε τονίζω στους γονείς ότι θέλω κανονικές προς μικρές μερίδες φαγητού.Όταν το παιδί ανοίγει το ταπεράκι του να φάει,να μην βλέπει μπροστά του ολόκληρο βουνό από φαγητό και απογοητεύεται.Όποιος καταφέρει να αδειάσει το τάπερ του κερδίζει και ένα αυτοκόλλητο στον παρακάτω πίνακα.



Ανάλογα με την ημέρα και το ποια ομάδα είναι  μάγειρες,μπαίνει και το ανάλογο αυτοκόλλητο στον πίνακα διπλής εισόδου.Αν είναι Δευτέρα κερδίζουμε πιπεριά,Τρίτη ψαράκι,Τετάρτη καρύδι κτλ..Ευτυχώς το σύστημα μέχρι στιγμής δουλεύει πολύ καλά! Φυσικά,τα παιδιά συμπληρώνουν μόνα τους τον πίνακα.Αλλά δεν τελειώσαμε εκεί.Όχι βέβαια!Στο τέλος της εβδομάδας,βλέπουμε ποιος έχει και τα 5 αυτοκόλλητα.Αυτός που το έχει κάνει κερδίζει μία καρτούλα από τις παρακάτω και τη βάζει στον φάκελό του.Σκοπός είναι να φτιάξει όλη την συλλογή από τις κάρτες και να κερδίσει στο τέλος το σούπερ δώρο,το οποίο δεν έχω ιδέα τι θα είναι.Προφανώς κάτι με διατροφή.




Επίσης,στη ζωή μας στο ολοήμερο έχουνε μπει για τα καλά,αυτά τα  δύο κύπελλα,τα οποία κερδίζει αυτός που θα φέρει και θα φάει μαζί με το μεσημεριανό του μπρόκολο ή κουνουπίδι ή αυτός που θα φέρει και θα φάει μετά το μεσημεριανό του ένα μήλο.Οι επιλογές δεν είναι τυχαίες και επίσης αλλάζουνε απο καιρό σε καιρό.Το κύπελλο επιστρέφεται την επόμενη ημέρα και αλήθεια,δεν προλαβαίνουμε να τρώμε μπρόκολα και κουνουπίδια!






Ας τελειώσουμε με τη χαλάρωση...Θεωρώ πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό,τα παιδιά να χαλαρώνουν έστω και για ένα τέταρτο.Στη χαλάρωση συνήθως,διαβάζω στα παιδιά κάποιο βιβλίο,το οποίο σχεδόν ποτέ δεν προλαβαίνω να τελειώσω,αφού όλα τα παιδιά έχουν αποκοιμηθεί...Και μένω μόνη μου να τα χαζεύω να κοιμούνται σαν τους αγγέλους.
Πάνω από τα κρεβατάκια τους έχω φτιάξει και έχω κολλήσει αυτά τα φεγγάρια.


Όταν κάποιο παιδί χαλαρώνει απόλυτα και δεν είναι φυσικά απαραίτητο να κοιμηθεί,άσχετα αν τα δικά μου παιδάκια τα παίρνει ο ύπνος,η Ονειρούλα έρχεται και τους χαρίζει ένα αστεράκι,το οποίο κολλάνε στον μπλε ουρανό κάτω από το φεγγάρι τους.

Η Ονειρούλα αγκαλιά με τον Καλό τον Μάγειρα και τα αστεράκια της,τα οποία τρέχει και μαζεύει από όλους τους ουρανούς του κόσμου.




Πάνω από τα φεγγαράκια,έχει τοποθετηθεί η μπουγάδα των ονείρων που βλέπουμε στο ολοήμερο όταν κοιμόμαστε.Άρεσε πολύ στα παιδιά αυτή η ιδέα.




Τέλος,θα ήθελα να σας δείξω και το παρουσιολόγιο που χρησιμοποιώ στο ολοήμερο.
Είναι δύο κύκλοι,από τους οποίους ο ένας είναι το σπίτι και ο άλλος το ολοήμερο τμήμα μας.Τα παιδιά ανάλογα με το αν είναι στο ολοήμερο ή αν βρίσκονται σπίτι,βάζουν το μανταλάκι τους στον κύκλο που πρέπει.


Μετράμε τα μανταλάκια και κολλάμε τον κατάλληλο αριθμό.





Αυτά τα λίγα σας δείχνω λοιπόν!Γιατί τα πολλά που κάνουμε είναι συνήθως αυτά που δεν φαίνονται!


Δέσποινα 💜







     

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου