My Sweet Kindergarten

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Η χώρα μου, η Ελλάδα: Ένα καράβι, μια ελιά κι ένα αμπέλι...

 


Τις ημέρες αυτές, αφιερώσαμε λίγο χρόνο, ώστε να γνωρίσουμε ποια είναι η χώρα μας. Σε αυτό, μας βοήθησε ο πολυαγαπημένος μου ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης. Ας δούμε, πως ξεκινήσαμε...

Κάποια στιγμή, εμφανίστηκε στην τάξη μας ένα κουτί.


Αφού αναρωτηθήκαμε και είπαμε τις ιδέες μας για το τι θα μπορούσε να περιέχει, το ανοίξαμε.


Το περιεχόμενό του, η αλήθεια είναι, μας εξέπληξε, γιατί εμείς περιμέναμε να έχει μέσα παιχνίδια και μονόκερους... Αντί για αυτό, βρήκαμε μια πριγκίπισσα με γαλάζιο φόρεμα, ένα παιδάκι και μία καρτέλα με διάφορες εικόνες,


αλλά και παζλ, τα οποία τελικά, ήταν χάρτες, τους οποίους φτιάξαμε και προσπαθήσαμε να τους συνδέσουμε με όλα τα παραπάνω που ανακαλύψαμε μέσα στο κουτί.




Μετά από προσεκτική παρατήρηση και συζήτηση, αντιληφθήκαμε ότι όλα όσα είχε μέσα το κουτί, είχαν σχέση με την Ελλάδα. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πριγκίπισσα.
Παρατηρήσαμε και τον χάρτη της χώρας μας και καταλάβαμε γιατί έχει γαλάζιο φόρεμα, αφού η χώρα μας έχει τόση μα τόση πολλή θάλασσα!


Οι χάρτες, είναι κάτι που γενικά, γοητεύουν τα παιδιά. Ασχοληθήκαμε πάρα πολλή ώρα με τον χάρτη της Ελλάδας. Τα παιδιά είχαν πάρα πολλές απορίες, ερωτήσεις, τις οποίες έκαναν με ενθουσιασμό.
Στο κουτί μας όμως, μας περίμενε και κάτι ακόμη, το οποίο δεν είχαμε δει. Ήτανε τα παρακάτω.


Η εικόνα ενός άνδρα που λέει κάτι, ένα καράβι, μια ελιά και ένα αμπέλι...Μετά από παρατήρηση και συζήτηση, είδαμε ότι ο άνδρας αυτός λέγεται Οδυσσέας Ελύτης και είναι ποιητής. Λατρεύει τη χώρα του την Ελλάδα και γράφει ποιήματα για αυτήν. Κάποτε είπε ότι, "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος, θα δεις να σου απομένουν ένα καράβι, μια ελιά κι ένα αμπέλι, που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις". Εκτός όμως, από ποιήματα, ο Οδυσσέας Ελύτης έφτιαχνε και όμορφα κολλάζ. Είδαμε μερικά.






Μας άρεσαν πολύ τα κολλάζ του Οδυσσέα Ελύτη και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κι εμείς τα δικά μας, με θέμα τη χώρα μας την Ελλάδα και εμπνευσμένα από τα λόγια του ποιητή μας.
Κόψαμε, κολλήσαμε, φτιάξαμε ήλιο, θάλασσα και ετοιμάσαμε τα απλά, αλλά όμορφα έργα μας...Άλλωστε, ξεκινώντας από τα μικρά φτάνουμε αργότερα στα μεγάλα!








Μια άλλη προσέγγιση της Ελλάδας μέσα από τα μάτια και τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, μπορείτε να δείτε εδώ: https://mysweetkindergarten.blogspot.com/2020/10/blog-post_22.html .



Δέσποινα 💜


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου