My Sweet Kindergarten

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Γλώσσα με λουλούδια-Τα άρθρα και σχηματίζουμε προτάσεις!

Μετά τα πειράματα που κάναμε,ήρθε η ώρα να βάλουμε και λίγη παραπάνω γλώσσα στο πρόγραμμά μας.
Ζήτησα από τα παιδιά να μου πούνε,διάφορα ονόματα λουλουδιών που ήξεραν ή που μάθαμε αυτές τις ημέρες.Μου ανέφεραν μερικά και τα κατέγραψα.Έπειτα,επιλέξαμε τρία από αυτά,για να ασχοληθούμε μαζί τους.


Πριν ξεκινήσουμε τις επιλογές μας,είχα πει στα παιδιά,ότι θα προσπαθήσουμε να διαλέξουμε λουλούδια,που το κάθε ένα,θα το συνοδεύει και ένα διαφορετικό άρθρο.Φυσικά,με ρώτησαν τι είναι το άρθρο και αφού τους εξήγησα,κυκλώσαμε τα λουλούδια που θέλαμε...Ο Ιβίσκος και ο Νάρκισσος ήταν πολύ κοντά,αλλά τελικά  επικράτησε ο Νάρκισσος.
Αφού είχα εξηγήσει νωρίτερα στα παιδιά τα άρθρα,τους τα παρουσίασα και τα τοποθετήσαμε ανάλογα στις εικόνες των λουλουδιών.


Για να εξασκηθούμε λίγο περισσότερο,είχα βρει τις παρακάτω εικόνες εδώ:http://pythagoreionip.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6177.html,τις οποίες και εκτύπωσα

                                     




και προσπαθήσαμε να τις τοποθετήσουμε σωστά κάτω από το ανάλογο άρθρο.



Μετά τη μικρή και ευχάριστη εξάσκησή μας στα άρθρα,επιστρέψαμε στα λουλούδια που διαλέξαμε και προσπαθήσαμε να τα εντάξουμε μέσα σε προτάσεις.Ήθελα να είναι κάτι εύκολο και πολύ κατανοητό στα παιδιά,οπότε σκέφτηκα να μιλήσουμε για το χρώμα τους.Τους παρουσίασα τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσαμε για να συνθέσουμε τις προτάσεις.


Προσέξαμε και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στις καταλήξεις των τελευταίων λέξεων και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τις προτάσεις.







Τα παιδιά,επέλεγαν πρώτα το άρθρο που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν.Έπειτα,το λουλούδι που ταίριαζε με το άρθρο και στη συνέχεια τη λέξη ''είναι''.Τέλος,προσπαθούσαν να βρούνε και να βάλουνε στην πρόταση,την καρτέλα με τη σωστή κατάληξη.Μόλις ολοκλήρωναν την πρότασή τους,τη διάβαζαν.
Αφού τελειώσαμε με τις προτάσεις και επειδή ξέρω ότι στα παιδιά μου αρέσουν πολύ οι συλλαβές,είπα να τους δώσω τη χαρά να παίξουν λίγο και με αυτές.Χώρισα σε συλλαβές τα ονόματα των λουλουδιών που κυκλώσαμε και τα φτιάξαμε ξανά με αυτές.Τις μετρήσαμε και τοποθετήσαμε δίπλα σε αυτές τον σωστό αριθμό.




Όλο το υλικό που χρησιμοποίησα,μπορείτε να το βρείτε και να το εκτυπώσετε από εδώ:


Δέσποινα 💜



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου